Sfeervolle Winterfair op de Borkeld

De geur van gebakken kniepertjes en oliebollen komt je bij de ingang van de Winterfair al tegemoet. Het terrein is sfeervol verlicht met lampjes. De vuurkorven, verspreid over het terrein, geven een behaaglijke warmte af.  In de geitenweide zitten kinderen in een kring rond het vuur broodjes te bakken. De erwtensoep pruttelt in een grote pan, die boven het vuur hangt. Al vanaf het begin van de Winterfair op vrijdag 16 en zaterdag 17 november op Zorgboerderij De Borkeld komen de bezoekers binnen. Een lint van autolichten op de Middeldijk kondigt een nieuwe stroom van bezoekers aan. Het parkeerterrein is al gauw te klein. Parkeerwachten zorgen ervoor dat de stroom van auto's naar de parkeerweide geleid wordt.

Gespannen gezichten van commissieleden, die de Winterfair hebben georganiseerd ten behoeve van de uitbreiding van dagactiviteiten voor ouderen en verstandelijk gehandicapten, veranderen in een glimlach. Vele maanden van voorbereiding zijn hieraan vooraf gegaan. Het resultaat mag er wezen, een echte Winterfair met diverse activiteiten voor jong en oud, kraampjes met cadeauartikelen en diverse etenswaren en een grote tent waarin ca. 25 deelnemende bedrijven zich presenteren. Dames in Rijssense klederdracht heten de vele bezoekers hartelijk welkom. De visroker stookt het vuur nog wat harder op en hangt daarna zijn eerste partij makrelen in de rookkast . Op het hele terrein heerst een gezellige drukte. Hele gezinnen zijn op de fair afgekomen. Terwijl de kinderen proberen eendjes uit het water te vissen, staan ouders gezellig met elkaar te praten. De sfeer is ontspannen, ook als de stroomvoorziening het even laat afweten en de Borkeld deels in duisternis wordt gehuld. In de beurstent is het een drukte van belang. Personeel van de deelnemende bedrijven proberen hun producten aan de man te brengen. Een gevarieerd aanbod aan producten ligt in de stands uitgestald. Ook buiten de grote tent staan kraampjes opgesteld en worden goede zaken gedaan.

Sfeervolle Winterfair op de Borkeld

Veel vrijwilligers, jong en oud, zijn ingezet om alle kramen en activiteiten te bemensen. Met overgave verrichten zij hun taak en zetten zich in om de Winterfair tot een succes te maken.  En dat de fair een succes is blijkt uit de vele positieve reacties van de bezoekers. In de kapberg heeft de glasblazer niet aan belangstelling te klagen. Op kunstige wijze creĆ«ert hij dieren van glas. Tegenover hem zitten deelnemers van de dagopvang van ouderen. Ook zij zijn vaardig met de handen en boetseren uit klei dieren en mensen. Als in de geitenwei de roofvogelshow en de behendigheidstraining voor honden begint drommen de toeschouwers zich daar samen. De shows worden door de aanwezigen gewaardeerd en vormen een mooie aanvulling op het aanbod van de fair.

Aan het eind van de vrijdagavond scharen tientallen jongeren zich rond het vuur in de geitenweide. Wat extra blokken hout zorgen ervoor dat de vlammen enkele meters hoog worden en iedereen zich  kan warmen. De buitentemperatuur daalt namelijk snel tot bij het vriespunt, maar evenals de dagen ervoor blijft het droog winterweer. Als de Winterfair na twee dagen tot een einde is gekomen, wordt het aantal bezoekers geschat op 10.000 tot 12.000 bezoekers. Een aantal waarop niemand van tevoren had durven rekenen. Met verwondering en dankbaarheid wordt door de commissieleden op deze twee mooie en gezellige Winterfairdagen teruggezien.

Sfeerimpressie